10 Interessante fakta om solbriller

- Jan 12, 2019-


1. Debatten om, hvorvidt øjenbryn skal vise, når der bæres solbriller, er uopløst. Mange synes, at det er et spørgsmål om ansigtsform; andre ser tilstedeværelsen af øjenbryn over glasfeltet som en voldsom forbrydelse. Der synes ikke at være noget rigtigt svar.

2. Kineserne fra det 12. århundrede krediteres med at opfinde de første solbriller, både for at beskytte øjnene mod solens skinn og fuldstændigt skjule deres ansigtsudtryk i retssagen. Ideerne bag solbriller er dog meget ældre, men de første eksempler er Inuit snebriller. Disse blev designet til at reducere mængden af øjet udsat for solens stråler.

3. Den romerske kejser Nero er rapporteret at have set Gladiator kampe i Colosseum gennem polerede smaragder.

4. Den britiske sanger Elton John er kendt for sin kærlighed til wacky solbriller. Så meget, at han selv inspirerede 1998 spille 'Elton John's Glasses'. Det er ikke overraskende, at Elton John antages at eje den største personlige samling solbriller i verden på omkring 30.000 par.

5. Polaroid solbriller med UV-beskyttelse blev opfundet allerede i 1936. Før den tid reducerede tonede briller blot blændingen og mængden af udsættelse for sollyset for øjet.

6. The achingly berømte og fashionable Ray-Ban Aviators a la Top Gun er et produkt af videnskab, ikke mode. Ray Ban solbriller blev oprindeligt designet til US Air Service piloter af medicinsk udstyr fabrikanter Bausch og Lomb og var beregnet til at reducere sygdom og hovedpine forårsaget ikke af blænding fra solen, men fra høje intense nuancer i høj højde. De anvendte hovedsagelig den ovennævnte Polaroid teknologi og en grøn tonet linse til at skabe dem.

7. Amerikansk rockbank ZZ Top i 1980 udgav en enkelt kaldet 'Cheap Solbriller'.

8. Solbriller begyndte at filtrere ind på det amerikanske massemarked i 1929 og i slutningen af trediverne blev det betragtet som et cool tilbehør. Life Magazine, i en artikel om voksende popularitet af solbriller, anslået, at kun omkring 30% af de købte blev båret for at beskytte de smukke øjne. Resten, som i dag, blev primært betragtet som et mode tilbehør.

9. Kun en luksusvarer Company producerer 75% af verdens designer solbriller. Etiketter som Chanel, Burberry og Ralph Lauren er alle designet og lavet af det italienske firma Luxottica, og de ejer også Oakley og Ray-ban mærker.

10. Billige runde solbriller kan være lige så gode til at blokere skadelige solstråler som dyre solbriller, men dyrere solbriller har en tendens til at kombinere alle de beskyttende teknologier, der kræves til fuldstændig øjenbeskyttelse, herunder eliminering af specifikke frekvenser af lyset til brug under særlige forhold.