Giver du stadig kontaktlinser ind i toilettet og rushing dem ud? Vær sød at stoppe!

- Aug 22, 2018-


Kontaktlinse kan gøre dine øjne ser store og lyse ud, og det er et must-have-objekt til mange kvinder. En ny undersøgelse, der for nylig blev offentliggjort på årsmødet og udstillingen af American Chemical Society, minder mennesker om, at kontaktlinser som "kosmetiske øjenkontakter" ikke må smides væk for ikke at forårsage forurening af plastpartikler i floder.


contact lens.jpg


Forskere ved Arizona State University fandt, at i USA bruger omkring 45 millioner mennesker kontaktlinser, og 15% til 20% af dem vil kaste brugte kontaktlinser ind i toilettet eller sinken. Det anslås, at de vil komme ind i de amerikanske kloakker hvert år. Den samlede vægt af brillerne er 6 til 10 tons.


glasses made in china.jpg


Kontaktlinser er normalt lavet af materialer som silikone hydrogeler og er plast. Forskerne valgte fem kommercielt tilgængelige kontaktlinsematerialer og eksponerede dem for anaerobe og aerobiske mikrobielle miljøer, der blev anvendt i spildevandsrensningsanlæg og derefter opdaget ved Raman-spektroskopi. De fandt ud af, at kontaktlinserne efter en langvarig behandling med de mikroorganismer, der blev anvendt i spildevandsbehandlingsanlægget, fysisk nedbrydes og til sidst dannede plastpartikler.


sunglasses suppliers in china.jpg


Disse plastpartikler udledes i det naturlige miljø med det behandlede spildevand, hvilket udgør en trussel for vandorganismer.

Fordi briller brydes ned i mindre stykker, gør de dem let at spise af vandlevende dyr. Tidligere har undersøgelser vist, at plast let kan komme tilbage til bordet ved at spise plastfisk. Med andre ord, hvis du smider kontaktlinsen på toilettet, vil du spise den igen snart.


eyeglasses factory china.jpg


Forskere har opfordret til kontaktlinsproducenter til at inkludere tip på emballage for at minde folk om ikke at smide kasserede kontaktlinser ind i kloakken, men snarere at behandle dem med andet fast affald.